Браво, Пловдив ще  издигне за кандидат-кмет на Община Пловдив Савина

...
Браво, Пловдив ще  издигне за кандидат-кмет на Община Пловдив Савина
Коментари Харесай

Савина Петкова е кандидатът на „Браво, Пловдив” за кмет на Пловдив

„ Браво, Пловдив ” ще  издигне за кандидат-кмет на Община Пловдив Савина Петкова. Това се случва, откакто инспекция на ОИК не разреши регистрацията на ръководителя на сдружението Веселин Костов, който бе обявен, като кандидат-кмет.
Прочетете още
Оказа се, че съгласно разпоредбите на Изборния кодекс български жител, имащ сегашен адрес отвън България през последните 6 месеца не може да се кандидатира за кмет или общински консултант, въпреки постоянно непрекъснатият му да е бил в Пловдив.

„ Изненадан съм от решението на ОИК. На процедура се получава по този начин, че в случай че обещано лице има сегашен или непрекъснат адрес в Сунгурларе допреди 6 месеца, само че е трансформирал единият в  Пловдив – той може да бъде претендент.

 От 1997 година не съм променял непрекъснатия си адрес.  В Белгия, където съм живял дълги години, условията са доста по-опростени. Но законът е закон и всички би трябвало да го съблюдаваме. Идеята, с която аз и моите съидейници създадохме  „ Браво, Пловдив! ” не бе да влизаме във властта. Решихме да се включим в локалните избори, когато направихме десетки акции за възстановяване на градската среда и потърсихме подпомагане от  общината за проблеми, с които не можем да се оправим. Но получихме единствено официални отговори, които по никакъв метод не ни задоволяват. „ Браво, Пловдив ” занапред ще се развива и ще ангажира от ден на ден доброволци.

Предавам щафетата на един от учредителите на сдружението Савина Петкова, която с изключение на възторг за промени, има и голям административен опит.  Аз оставам отпред на „ Браво, Пловдив ” и ще я поддържам с всички сили.

Парадоксалното  в тази ситуация е, че в нашата листа с общински съветници, участват китайски жител, който е вложител в Пловдив, има жители на Ливан, които от години развиват бизнес тук. Аз съм четвърто потомство пловдивчанин, само че не мога да вземам участие в локалните избори. Невероятно, само че факт! ”, сподели Веселин Костов.

След извършено заседание на „ Браво, Пловдив ” членовете единомислещо избраха Савина Петкова за претендент за кмет и лидер на листата. Тя бе публично бе записана като кандидат-кмет на организацията,  която ще се яви на локалните избори в Пловдив с регистрацията на „ Българска прогресивна линия ”. Петкова е почитан правист с извънредно богат опит, като бе и един от най-успешните председатели  на Общинския съвет в мандат 2015 – 2019. Тя е един от учредителите на гражданското съдружие, като е един от моторите на голям брой от самодейностите.

 „ Невероятна е силата на младежите в  „ Браво, Пловдив “, които желаят да трансформират Пловдив и да го трансфорат в по-добро място за живеене за себе си и своите деца. Това е нещото, което ме стимулира да се причисля към тях още първоначално. Безбройните начинания, които реализирахме за последните няколко месеца ни дават убеденост, че можем да се оправим, само че е нужно да разполагаме с институционалните запаси, с цел да го създадем.

Всички ние дружно бяхме уверени, че  в лицето на Веско сме разкрили верния човек, който има визията да поведе града ни по пътя на смяната и да спрем деградацията през последните години. Именно за това, аз не присъствах измежду претендентите в първичните изборни бумаги.

 За голямо наше страдание законодателят към момента намира способи по какъв начин да попречва присъединяване на гражданските сдружения в локалното самоуправление. Потвърждава се една остаряла истина, че духът на закона не постоянно съответствува с буквата на закона.  

Последва моята номинация за кметската конкуренция, тъй като да си роден в Пловдив, да милееш за своя град, да го носиш в сърцето си, не е задоволително за законодателя, с цел да имаш право да се кандидатираш.

Всички знаете, че през годините съм потвърдила, че аз не се опасявам да повеждам борби и по тази причина, когато получих номинацията от „ Браво, Пловдив “ не се поколебах. Не желая трудът, ентусиазмът и отдадеността на всички в това гражданско съдружие да бъде прекършен процедурно. Вярвам, че пловдивчани ще ни поддържат в тази борба за един по-добър Пловдив, тъй като ние желаеме да я водим дружно с тях и за тях ”, съобщи Савина Петкова.

 

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР